Slujba Sfintei Liturghii urmată de Te-Deum a avut loc în Paraclisul Patriarhal "Sfântul Spiridon - Nou" şi a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal împreună cu părinţii profesori care predau în cadrul Facultăţii "Justinian Patriarhul".
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a binecuvântat cu un frumos cuvânt de învăţătură, fragmente din care o să redau mai jos.
A fost o slujbă frumoasă, emoţionantă, presărată de bucurie, de nădejde pentru viitor, de tristeţe pentru despărţirea de prieteni, colegi, profesori dragi.
Bunul Dumnezeu să-i ocrotească pe toţi absolvenţii teologi şi să-i ajute în misiunea ce le-a fost dată iar pe noi, cele de lângă ei, să ne ajute să le fim alături.
Cuvânt de învăţătură rostit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, fragmente:
„Să cultivăm conştiinţa pentru că am fost iubiţi şi suntem iubiţi de Dumnezeu chiar dacă nu merităm, pentru că altfel nu ne-ar fi chemat la misiune. În al doilea rând trebuie să avem ca misionar practica cererii ajutorului lui Dumnezeu în faţa dificultăţilor. Cu cât sunt dificultăţile în misiune mai mari cu atât trebuie să cerem mai mult ajutor de la Hristos. Dumnezeu nu trimite niciodată omului încercări mai mari decât le poate duce împreună cu Hristos, nu singur. Dificultăţile sunt în primul rând secularizarea, în al doilea rând sărăcia, în al treilea rând migraţia, diminuarea comunităţilor noastre din ţară. Misionarul trebuie să fie un om spiritual-duhovnicesc, dar şi unul care organizează solidaritatea, iar nu numai între bogaţi şi săraci. Iar Problema migraţiei este pentru noi o mare încercare”.
„Noi invocăm ajutorul Preasfintei Treimi, al Maicii Domnului şi al tuturor sfinţilor ca în misiunea pe care o veţi avea să aveţi totdeauna această convingere, că Dumnezeu vă iubeşte, acesta fiind motivul pentru care v-a chemat la misiune şi că toate le puteţi birui cu ajutorul Lui”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
"Cel dintâi sfat pe care vrem să-l împărtăşim celor care sunt acum absolvenţi şi vor fi misionari ai Bisericii este să cultivăm conştiinţa că am fost iubiţi şi suntem iubiţi de Dumnezeu, căci altfel nu ne-ar fi chemat la misiune. În al doilea rând, trebuie să avem ca misionari practica cererii ajutorului lui Dumnezeu în faţa dificultăţilor. Cu cât sunt dificultăţile în misiune mai mari, cu atât trebuie să cerem mai mult ajutorul de la Hristos. Dumnezeu nu trimite niciodată omului încercări mai mari decât le poate duce împreună cu Hristos, nu singur. "Toate le pot cu Hristos care mă întăreşte", zice Sfântul Apostol Pavel, misionarul prin excelenţă al Bisericii lui Hristos, iar Mântuitorul în altă parte zice: "Fără de Mine nu puteţi face nimic", adică nimic bun. Această chemare presupune înfruntarea multor încercări şi dificultăţi"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu