sâmbătă, 2 iulie 2011

Fototeca Ortodoxiei româneşti

Alături de documentul de arhivă, fotografia este un alt izvor istoric, care oferă o serie de informaţii celor interesaţi să cunoască sau să reconstituie anumite momente din Istorie. În contextul postdecembrist românesc au fost scoase la lumină numeroase documente despre istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române. În demersul nostru încercăm să evidenţiem izvoare mai puţin cunoscute, multe dintre acestea chiar inedite, cum sunt fotografiile identificate, scanate, ordonate şi prezentate în proiectul de faţă.


O parte din aceste fotografii au fost publicate în rubrica „Memoria Bisericii”, care din octombrie 2010 apare în cotidianul „Ziarul Lumina”. Însă, am considerat necesar ca toate aceste izvoare să fie strânse într-o bază de date, numită „Fototeca Ortodoxiei Româneşti”. Acest domeniu de pe site-ul www.ziarullumina.ro conţine aproximativ 2000 de fotografii, majoritatea din prima jumătate a secolului al XX-lea, care prezintă slujitori, profesori, monahi, lăcaşuri de cult şi aşezăminte monahale, unele dispărute sau renovate, diverse momente/evenimente din viaţa bisericească românească din ţară şi de peste hotare, uneori marcată de schimbările politice, relaţiile interortodoxe şi interconfesionale etc.

Materialele fotografice provin din Arhivele Naţionale Istorice Centrale, în special fondul Fototecă, dar şi din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, colecţii particulare şi diverse lucrări de istorie. În arhivă, multe din aceste fotografii sunt însoţite de legende cu un conţinut incomplet sau eronat, situaţie care ne-a determinat să facem o serie de cercetări în arhive şi biblioteci în vederea identificării corecte.

Această bază de date va fi completată periodic cu materiale fotografice identificate şi scanate.

Precizăm că proiectul „Fototeca Ortodoxiei Româneşti”, singura de acest gen al unei Biserici ortodoxe, a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, încă din octombrie 2010, când a fost iniţiat de Adrian Nicolae Petcu, cercetător şi colaborator al publicaţiilor „Lumina”. La acest proiect şi-au adus aportul, în mod substanţial, Cosmin Olinici, fost director al publicaţiilor „Lumina” şi consilier patriarhal, Pr. Cosmin Pricop, director al publicaţiilor „Lumina”, Ionuţ Constantin Petcu, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, Oana Hulpoi, ….


Sursa

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails