vineri, 11 mai 2012

Cum-alegem-data-nuntii

Alegerea unei zile pentru nuntă reprezintă astăzi o reală problemă. Astfel, mulţi dintre noi suntem constrânşi de factori externi precum restaurant, pregătirea nunţii, invitaţi etc. De cele mai multe ori, părerea Bisericii este luată în calcul ultima, cu toate că aici trebuie să mergem pentru prima oară. Aşadar, vom prezenta mai departe şi timpul în care Biserica admite săvârşirea Tainei Nunţii.

Începem prin a spune că Slujba Cununiei este o taină care nu se poate săvârşi oricând, existând anumite zile şi perioade din an în care ea este interzisă cu desăvârşire. Săvârşirea ei în acest timp reprezintă o necinstire a zilelor de post în care ne aflăm, dar cu toate acestea ea nu poate fi considerată nevalidă.

În plus, există câteva principii peste care nu se poate trece. În primul rând, slujba Cununiei nu se poate săvârşi noaptea, deoarece nunta este un act public care trebuie făcut în prezenţa unor martori. Astăzi, principalii martori sunt naşii, cei care devin şi părinţii spirituali ai noii familii. Aşadar, Cununia trebuie făcută ziua, în timpul sau după Sfânta Liturghie, în cazul în care mirii doresc să se şi împărtăşească.

În al doilea rând, Biserica recomandă ca Taina Nunţii să fie sărvârşită în ziua de Duminică. Aceasta fiind doar o recomandare a Bisericii rezultă că ea se poate săvârşi şi în alte zile. În Biserica Ortodoxă Română zilele care sunt acceptate pentru slujba Cununiei sunt luni, marţi, joi, sâmbătă şi duminică.

În al treilea rând, este foarte important să subliniem zilele în care nu se poate săvârşi Taina Nunţii. Prin urmare, acestea sunt: cele patru posturi de peste an, zilele de miercuri şi vineri, Săptămâna luminată şi perioada dintre Crăciun şi Bobotează, Săptămâna Brânzei începând cu Duminica Lăsatului sec de carne (inclusiv), în timpul Praznicelor Împărăteşti şi în ajunul acestora, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi, nu în ultimul rând, în ziua Hramului Bisericii din comunitatea respectivă.

Pe de altă parte, excepţiile acceptate de Biserică sunt foarte puţine, iar acestea sunt reprezentate de cazurile în care soţul pleacă la război sau într-o călătorie lungă, ori cineva care este pe moarte iar cei doi au trăit necăsătoriţi mulţi ani. Cu toate acestea, nu trebuie admise cazuri de încălcări ale regulii privind zilele oprite de săvârşire a aceste slujbe de binecuvântare a nunţii. Săvârşirea slujbei Cununiei în situaţiile excepţionale se poate face cu binecuvântarea episcopului locului.

În concluzie, alegerea zilei de nuntă trebuie să înceapă cu consultarea preotului din parohia din care facem parte sau a preotului de la biserica unde dorim să săvârşim Slujba Cununiei. Mai mult, trebuie să ţinem foarte bine seama de perioadele în care Biserica admite săvârşirea aceste Sfinte Taine, iar nu în ultimul rând, este bine ca nunta să fie săvârşită în ziua de duminică.

Sursa: Ziarul Lumina

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails