marți, 30 august 2011

Fanuropite - reţete


Reţeta 1

3 căni făină
1 cană zahăr
¾ de cană ulei de măsline
½ de cană suc de portocale
½ de cană brandy
½ de cană stafide sau miez de nucă măcinat
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă cuişoară praf
Praf de copt

Toate ingredientele se mixează. Se unge o tavă cu ulei de măsline şi puţin zahăr şi făină.
Se toarnă întreaga compoziţie, care se va tăia ulterior. Se coace la foc mijlociu aproximativ o oră.


Reţeta 2

O cană de zahăr
O cană de ulei de măsline
2 căni suc de portocale
¾ de cană stafide
¾ de cană alune măcinate
Bicarbonat
Vanilie
4 căni făină

Zahărul şi uleiul se amestecă până devin ca o cremă. Bicarbonatul se dizolvă în sucul de portocale şi se adaugă treptat la amestecul de zahăr şi ulei. După ce se amestecă şi celelalte ingrediente, se toarnă compoziţia în tavă unsă, dându-se la cuptor pentru 45-50 min. Se taie în pătrate şi nu se servesc decât după binecuvântare la biserică.


Reţeta 3

Aveţi nevoie de:

  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de ulei
  • 2 căni suc de portocale
  • 3/4 de cană stafide
  • 3/4 de cană nuci mărunţite
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1 linguriţă praf de copt
  • zahăr vanilat
  • 4 căni făină

Zahărul şi uleiul se amestecă bine. Praful de copt se dizolvă în sucul de portocale şi se toarnă în compoziţie. Se adaugă şi celelalte ingrediente, se toarnă compoziţia în tava unsă, dându-se la cuptor pentru 45-50 min (până când la proba cu scobitoarea aceasta iese curată). Tăiaţi-le în pătrate şi împărţiţi-le după ce au fost binecuvântate la biserică de către părintele paroh.


Reţeta 4

12 linguri de făină
2 linguri de zahăr
2 linguri de ulei
drojdie cât o nucă şi apă
Se frământă, se coace şi se împarte la săraci.

Reţeta 5 - aceasta este, după cercetările mele şi aşa cum aflaţi şi din postarea Laurei, reţeta "oficială" a "fanuropitelor", adusă din Grecia.

- 375 ml. ulei de masline extra virgin
- 500 g. zahar
- 1 kg. faina
- 375 ml. apa calduta
- 125 ml. brandy (coniac)
- 250 ml. suc proaspat stors de portocale
- 300 g. stafide, taiate in jumatate
- 1/2 lingurita nucsoara pudra
- 1 varf de cutit cuisoare pudra
- 1 lingurita scortisoara pisata
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- miere
- nuca tocata


Mod de preparare:
Amestecati, intr-un vas incapator, zaharul cu uleiul de masline, pana cand se dizolva. Folositi mixerul sau chiar mainile, cum scrie-n carte :P
Adaugati apa calduta, coniacul (daca e zi de post, inlocuiti-l cu suc de portocale), condimentele si bicarbonatul dizolvat in sucul proaspat de portocale.
Amestecati, separat, faina cu praful de copt, ambele cernute si stafidele taiate in jumatati (daca sint mici, nu mai este nevoie sa le taiati). Adaugati compozitia uscata, treptat, in vas, peste compozitia cu ulei si zahar; amestecati totul foarte bine.
Ungeti o tava mare si adanca cu ulei si tapetati-o cu hartie de copt. Turnati compozitia in tava, stropiti-o cu putin ulei de masline si dati-o la cuptor (preincalzit), la foc potrivit (175-180 grade C) pentru cca. 45-50 de minute. Verificati cu o scobitoare daca s-a copt (daca strapungeti mijlocul prajiturii, aceasta ar trebui sa iasa curata).
Lasati prajitura la racit si taiati-o in patrate sau cum doriti ;)
Eu am "uns-o" cu miere si am ornat fiecare bucatica cu nuca tocata mare.
E foarte gustoasa si aromata!!


P.S. Am întârziat puţin cu această postare, deşi trebuie să recunosc că este în pregătire din luna mai a anului trecut...cam muult timp!..Sfântul Fanurie să vă ajute!
Andreea Tatiana

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc mult pentru retetele de fanuropite.
Din cite stiu eu reteta nr. 4 este cea originala.

Andreea Tatiana spunea...

sa va fie de folos!Sfantul Fanurie sa va ajute

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails