Părinte arhimandrit Policarp Chiţulescu, oamenii se simt tot mai singuri, fie în familie, fie la serviciu ori în societate. Dispare acest sentiment în biserică? Ce putem face pentru a scăpa de singurătate?
De-a lungul discuţiilor cu oamenii la scaunul de spovedanie am constatat că ei se simt foarte singuri şi, din nefericire, nu reuşesc să scape de această stare nici chiar după ce încep să vină periodic la slujbe. Biserica este pentru noi Trupul lui Hristos, El îi dă viaţă şi putere, iar noi ne hrănim cu acestea doar în biserică. Este absurd să cauţi locuri mai izolate în biserici sau chiar lăcaşuri unde nu vine aşa de multă lume, unde nu este "aglomerat". Biserica este locul unde se cultivă apropierea şi unirea oamenilor între ei. Comunicarea, interrelaţionarea conferă omului statutul de persoană. Am observat, de pildă la tineri, că un timp îndelungat petrecut în faţa calculatorului, nu doar că îi robeşte, ci îi face infirmi, incapabili de a mai comunica, de a se exprima.
Cum putem vindeca această însingurare a omului?
În cadrul Bisericii, prin organizarea de către preoţi de cât mai multe activităţi pentru membrii comunităţilor, parohiilor pe care le păstoresc. Oamenii vin în biserică fără să se cunoască şi pleacă la fel.
Acest lucru se întâmplă şi din cauza neînţelegerii rolului Euharistiei în viaţa creştină. Foarte mulţi văd împărtăşirea ca pe o tradiţie (obligaţie) din posturi, nu ştiu câţi simt dorul de a se împărtăşi. Dacă Însuşi Mântuitorul a spus că acela care nu va mânca Trupul Său şi nu va bea Sângele Său, nu va avea viaţă întru el, atunci avem nevoie, permanent, să înnoim această Viaţă în noi. De fapt, Împărtăşania nu-i uneşte pe creştini doar cu Hristos, ci şi între ei, aceasta este, de altfel, soluţia destrămării singurătăţii şi a vindecării omului de patimi. Împărtăşania ne responsabilizează, ne face gândul smerit, ne îndeamnă la pocăinţă şi iubire pentru cei ce ne înconjoară. Că misiunea Bisericii este de a propovădui iubirea lui Hristos în lume, a Cărui martoră este, ne adeveresc unii dintre cei mai folosiţi şi mai importanţi termeni teologici: Biserică (adunare), Liturghie (bun public, comun) şi Împărtăşanie (Kinonia-comuniune). La această unitate a oamenilor între ei şi cu Hristos se ajunge doar prin dreapta-credinţă (cunoaşterea corectă a lui Dumnezeu) şi a căii care duce către El (virtuţile).
Un comentariu:
Intr-adevar, ar trebui sa se organizeze diverse reuniuni intre crestinii care vin la biserica, pentru a interactiona, pentru a comunica si pentru a se cunoaste. Asta lipseste la noi si se simte din plin singuratatea si instrainarea oamenilor.
Trimiteți un comentariu