miercuri, 28 decembrie 2011

(ne)Vrednicia preotului



Icoana de mai sus se află în Biserica Tuturor Sfinţilor din cimitirul oraşului Perama din regiunea Rethymno, municipiul Mylopotamou, (insula Creta), iconar Emmanuel Sephake.

Prototipul  pentru această icoană se află în Biserica istorică a Sfintei Treimi, din acelaşi oraş (probabil din perioada veneţiană), în apropiere de Mănăstirea Arkadiou în Rethymno, şi se găseşte în Sfântul Altar, aproximativ lângă Proscomidiar. Preotul care săvârşeşte Sfintele Taine se vede în faţa sa , icoana nefiind vizibilă pentru cei din afara Sfântului Altar. Este îndreptată, prin urmare, spre preot şi are drept scop  diligenţa
sa morală constantă.

Icoana prezintă un înger stând în picioare pe un preot, ţinând în mâini Sfântul Potir şi îmbrăcat în veşminte preoţeşti. Ea poartă inscripţia "Preotul nevrednic".

Se presupune
această icoană este bazată pe o poveste veche care spune o dată a fost un preot care s-a îmbătat într-o sâmbătă seara şi a mers a doua zi pentru a săvârşi Sfânta Liturghie. Cu toate acestea, preoteasa lui mergând la biserică, l-a văzut afară legat de un copac. Când a intrat în biserică, ea l-a văzut din nou, săvârşind Sfânta Liturghie. A fost surprinsă! După Sfânta Liturghie, soţul ei a relevat modul în care un înger l-a împiedicat de la a mai liturghisi, îngerul slujind Sfânta Liturghie în locul lui şi cu înfăţişarea sa.

Învăţătura acestei poveşti este , indiferent cât de nevrednic
poate fi un preot, acest lucru nu împiedică validitatea Sfintelor Taine pentru că este harul lui Dumnezeu care le împlineşte nu preotul însuşi. Dar preoţii trebuie să fie demni de misiunea lor, în caz contrar ei se vor confrunta cu consecinţe, acum şi în eternitate.


Sursa
Traducerea şi adaptarea: Andreea Tatiana

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails