marți, 4 ianuarie 2011

Tâlcuirea numelui MARIAIntru tot cinstitul si mult doritul nume al Fecioarei celei pline de dar, s-a dat Acesteia prin inaintecunoasterea si iconomia lui Dumnezeu de catre care a fost inainte randuita sa devina maica a Izbavitorului - spune Fericitul Ieronim. Conform Sfantului Ambrozia al Milanului, numele Maria inseamna "mare" (conform cuvantului latinesc pentru "mare). Iar lucrul acesta e simbolic caci, precum marea cuprinde intregul apelor si toate raurile se varsa in aceasta, tot astfel si Preacurata Fiica a Nazaretului s-a numit Maria, caci s-a aratat comoara harismelor Lui Dumnezeu si a cuprins toate raurile darurilor Lui Dumnezeu. Alta interpretare a preadulcelui nume al Fecioarei Maria este:
M - cuvantul in limba greaca "melisa" inseamna "albina"
A - cuvantul grecesc "avghi", care inseamna "zori"
R - cuvantul grecesc "ravdos", inseamna "toiag"
I - grecescul "iris" inseamna "ochi"
A - gr. "ambelos"= "vie"
Toate aceste simboluri au un inteles:
Albina - pentru harnicia ei
Zorii - pt ca din Ea s-a nascut Soarele cel spiritual,
Toiagul pt ca din Ea s-a nascut Domnul Iisus Hristos: Toiag din radacina lui Iesei si floare din aceasta ai odraslit Hristoase (catavasiile Nasterii)
Irisul - pt ca Aceasta a cuprins Necuprinsul

Alta erminie este urmatoarea:
M - arata pe Mariam, sora lui Moise, prefigurare si iconizare a Acesteia prin feciorie
A - arata pe profetesa Ana, mama lui Samuel
R - inseamna frumusetea Rahilei, sotia Patriarhului Iacov
I - inseamna barbatia Iuditei
A - inseamna intelepciunea lui Abigail, care pentru bunatatea si intelepciunea ei s-a invrednicit sa devina sotia lui David

Alta erminie este:
M - moni (doar)
A - avti (aceasta)
R - risete (izbaveste)
I - iou (otrava)
A - amartias (pacatului)

Sfantul Grigore Palama, care interpreteaza preasfantul nume al Fecioarei, spune: "Si numele Fecioarei Maria asa se interpreteaza, "doamna". Pe de alta parte, Sfintitul Epifanie, Episcopul Ciprului spune: " Mare cu adevarat este Maria, Sfanta Fecioara inaintea Lui Dumnezeu si a oamenilor. Cum dara sa nu-I spuneam mare, de vreme ce a incaput in ea, pe cel Neincaput, pe care Cerul si pamantul nu pot sa il cuprinda? Acesta dara precum insusi a voit a incaput prin Vointa Sa, si nu din nevoie."


Sursa: Pe urmele Bunicii Maicii Domnului -Maica Ecaterina Fermo, edit. Agaton pag 29-30

3 comentarii:

corina spunea...

Buna Tatiana foarte interesanta talcuire.Am auzit-o si eu cu mult timp in urma insa cum nu mi-am luat notite nu mi-a ramas decat foarte vag in minteIti doresc un an binecuvantat!

Andreea Tatiana spunea...

Slava Domnului ca avem carti..Multumesc, la fel si tie! Te imbratisez!

Teena in Toronto spunea...

Happy blogoversary :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails