luni, 1 august 2011

Luna august - ultima lună a calendarului bisericesc

Orice creștin cu viață duhovnicească știe că în prima jumătate a lunii august sunt zilele de post pentru marele praznic al Adormirii Maicii Domnului din 15 august.
Consultând calendarul bisericesc află că pe data de 6 august este Praznicul Împărătesc al Schimbării la Față a Domnului. Cercetând calendarul, creștinul care nu-l folosește doar pentru mersul vremii, descoperă un lucru de mirare: află aici mulțime de sfinți români.
Prin grija Bisericii noastre sunt aduși la Înaltă Cinstire și socotiți în Ceata Sfinților: voievozi, domnitori, preoți, ieromonahi, monahi și monahii cu viață în Hristos.
Iată, bunăoară, data de 5 august când, pe lângă Înaintepraznuirea Schimbarii la Față a Domnului este pomenit și †Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (canonizat în 1992).
Un lucru de mirare: Sfinți români ! Și nu unul! Mai mulți! De neînchipuit ar fi fost acestea în vremea ateismului comunist!
Pe 7 august pomenirea †Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla (canonizată în 1992).
Pe data de 11 august este pomenirea †Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, (canonizat în 1992).
Pe 16 august este deja pomenirea †Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, (canonizați în 1992) și tot la acea dată, pomenirea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec (canonizat în 2008).
Pe data de 21 august sunt pomeniți Sfinţii Mucenici Donat diaconul; Romul preotul; Silvan diaconul şi Vetus (canonizați în 1992).
Ziua de 23 august ne aduce pomenirea †Sfântului Mucenic Lup (canonizat în 1992), iar în penultima zi din august sunt pomeniți pe rând †Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (canonizat în anul 2007), şi †Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu (canonizat în anul 2008).
Și asta doar în luna august. Este plin Calendarul Bisericii noastre de sfinți români. Nu există lună din an fără pomenirea vreunui sfânt român.
În ședința de lucru din 21 iulie 2011 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a examinat două dintre procesele verbale ale Subcomisiei pentru canonizarea sfinților români.
Primul proces-verbal examinat a fost cel al hotărârii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului cu propunerea Arhiepiscopiei Alba Iuliei de aprobare a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan al Ardealului cu zi de pomenire la 24 aprilie.
Al doilea proces-verbal examinat a fost cel referitor la hotărârile sinoadelor mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului și Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului în legătură cu propunerea Arhiepiscopiei Sibiului de aprobare a canonizării Mitropolitului Andrei Șaguna al Ardealului cu zi de pomenire la 30 noiembrie.
Așadar Biserica Ortodoxă Română a rânduit și canonizarea unor sfinți atipici. În general, sfinții sunt iubiți de popor și se bucură de evlavia poporului, cu atât mai mult cu cât sunt sfinți degrabă-ajutători, așa cum sunt Sfântul Ierarh Nicolae sau Sfântul Nectarie de Eghina, ca să pomenim și un sfânt mai apropiat de vremurile noastre.
Poate că ar fi bine să-i deosebim în Ceata Sfinților și pe sfinții cărturari, pe sfinții intelectuali cum sunt Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, Sfântul Mitropolit Simion Ștefan al Ardealului și Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna al Ardealului cu nimic mai prejos decât ceilalți sfinți.
Sursa

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails