joi, 2 iunie 2011

Acatistul Înălţării Domnului


Rugaciunile incepatoare, apoi:

Condacul 1:

Tie Domnului si Imparat al cerului si al pamantului, ca unui biruitor al mortii iti aducem cantare de lauda, ca dupa prealuminata Inviere din morti cu slava la ceruri Te-ai inaltat si cu Preacinstit Trupul Tau ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu, ca si firea noastra cea cazuta sa o inalti impreuna cu Tine si sa ne slobozesti de patimi din vesnica moarte. Noi, insa, praznuind Dumnezeiasca Ta Inaltare, din sufIet, impreuna cu ucenicii Tai, cantam: Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.Link

Icosul 1:

Cetele Arhanghelilor si ale ingerilor stand in fata Ta, Imparate al tuturor, pe muntele Maslinilor, cu frica, Te-au vazut suindu-Te cu trupul la inaltimile ceresti si proslavind marea Ta iubire de oameni Ti-au cantat:

Iisuse, Imparate al slavei, inalta-Te, la ceruri in strigate si in glas de trambita.
Iisuse, Doamne al Puterilor, inalta-Te pe Heruvimi si zboara pe aripile vantului.
Iisuse, Dumnezeule Preavesnic, da glasului Tau tarie si putere, ca sa cutremure tot pamantul.
Iisuse, Lumina Cea Preainalta, arata-Ti puterea Ta pe nori, si foc din FataTa sa se aprinda.
Iisuse, Rascumparatorul fapturii, gateste-Ti in cer Scaunul Tau si imparatia Ta sa fie fara de sfarsit.
Iisuse, Facatorul cerului si al pamantului, sezi de-a dreapta Tatalui, ca sa fii Dumnezeul tuturor intru toate.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 2:

Vazandu-Te Apostolii inviat din morti, in timpul celor patruzeci de zile, cand Te-ai aratat lor, Stapane Doamne, vorbindu-le despre tainele Imparatiei lui Dumnezeu si primind porunca sa nu se departeze de Ierusalim, ci sa astepte fagaduinta Tatalui, pana cand se vor imbraca cu putere ce va veni de sus, petreceau impreuna intr-un cuget, in rugaciune,cantandu-Ti cu o singura gura si cu o singura inima: Aliluia!

Icosul 2:

Intelesul vederii de Dumnezeu dezlegandu-l Iisuse, ai dus pe ucenicii Tai afara spre Betania si i-ai urcat pe muntele Maslinilor, incepand sa-i gatesti pentru taina marii Tale Inaltari la cer zicand: S-a apropiat, o, prietenii Mei, tipul inaltarii; mergand, deci, invatati toate neamurile cuvantul pe care l-ati auzit de la Mine, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Acestia gandind inca pamanteste, Te-au intrebat: Doamne oare, in acest timp vei aseza din nou imparatia lui Israel? Tu insa le-ai zis lor: nu este in puterea voastra sa socotiti vremurile si anii caci acestea le-a luat Dumnezeu in puterea Sa. Iar noi pregatindu-ne de intampinarea cerescului Mire cantam:

Iisuse, Pastorul Cel Bun, nu Te desparti niciodata de noi, ci sa fii pururea cu noi.
Iisuse, Invatatorul Cel Bun, trimite-ne noua pe Duhul Sfant Mangaietorul, ca sa petreaca cu noi neschimbat.
Iisuse, Luminatorul nostru, lumineaza sufletele noastre prin Inaltarea Ta la cer.
Iisuse, Mantuitorul nostru, izbaveste-ne pe noi, prin mijlocirea Ta, de furtuni si de intristare Iisuse, Povatuitorul nostru, indrepteaza-ne cu cuvantul gurii Tale spre a-Ti sluji Tie.
Iisuse, Ajutatorul nostru, aminteste-ne prin Duhul Tau Cel Sfant fagaduintele Tale.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 3:

Vrand sa-i imbraci pe Apostolii Tai cu putere de sus, Iisuse, le-ai fagaduit pe muntele Maslinilor pe Duhul Sfant Mangaietorul si le-ai poruncit sa fie martori in Ierusalim si in toata Iudeea si chiar pana la marginile pamantului, zicand: veniti si intrati prin portile Mele, pregatiti-Mi cale Mie si oamenilor Mei, faceti semne intru neamuri ca toti credinciosii sa cante cu voi: Aliluia!

Icosul 3:

Avand adanc de milostivire, Preadulce Iisuse, pe ucenicii Tai si pe femeile ce Te urmau si, mai ales, pe Maica ce Te-a nascut, i-ai umplut de bucurii nenumarate prin Inaltarea Ta la cer, cand, deja despartindu-Te de dansii, Ti-ai intins mainile si i-ai binecuvantat, zicand: Iata, eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului, iar ei plini de frica fiind au proslavit inaltarea Ta, zicand:

Iisuse, Datatorul milei, ai venit pe muntele Eleon, ca sa mantuiesti neamul omenesc.
Iisuse, Inveselitorul celor necajiti, ai vrut sa mangai pe prietenii ce erau impreuna cu Tine.
Iisuse Nadejdea celor deznadajduiti, prin binecuvantarea Ta la Inaltare de intristare ne-ai pazit pe noi.
Iisuse, Limanul celor inviforati, prin inaltarea Ta ne-ai daruit si noua cale la Tatal ceresc.
Iisuse, Mangaietorul Cel Bun, Tu ai fagaduit sa ne trimiti un alt Mangaielor de la Tatal.
lisuse, Marele Pastor, Tu ai binevoit ca turma Ta credincioasa sa nu se risipeasca.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 4:

Furtuna de ganduri indoite avand s-au umplut de lacrimi, cand Te-au vazut pe Tine, Hristoase, purtat pe nori si plangand au zis: Cum ne lasi, Stapane, acum, pe noi, robii Tai, care Te-am iubit? Incotro Te duci, Cel ce tii toate cu mainile? Noi, insa am lasat toate si Ti-am urmat, Tie, Dumnezeule, bucurandu-ne si avand nadejde ca vom fi cu Tine in veci. Nu ne lasa pe noi singuri, dupa cum ne-ai fagaduit si nu Te desparti de noi, Pastorul nostru Cel Bun, ci ne trimite noua pe Preasfantul Tau Duh, care sa ne invete, sa ne lumineze si sa sfinteasca sufletele noastre, ca sa-Ti cantam cu multumire: Aliluia!

Icosul 4:

Auzind suspinurile ucenicilor Tai, Stapane Doamne, care se intristasera ca Te-ai despartit de dansii, le-ai dat binecuvantare preadesavarsita prietenilor Tai, zicand: nu plangeti, preaiubitii Mei, va spun adevarul: va este de folos sa Ma duc la Tatal Meu. Caci daca nu Ma duc, Mangaietorul nu va veni la voi, iar daca ma voi duce, Il voi trimite voua. Pentru voi M-am pogorat din cer si pentru voi iarasi Ma urc la cer, ca sa va gatesc voua loc. Nu voi lasa oile pe care l-am adunat si nu voi uita pe cei ce i-am iubit. Iar ei, fiind mangaiati de aceste Dumnezeiesti cuvinte, Ti-au cantat cu umilinta:

Iisuse, Preabunule, Cel ce in locul intristarii si al lacrimilor ne-ai dat bucurie, nu ne lipsi pe noi de vesnica veselie in Imparatia Ta.
Iisuse, Atotbunule, Cel ce ne-ai umplut de bucurie cu Inaltarea Ta, pazeste sufletele noastre in drumetia pamanteasca.
Iisuse, Cel ce ne-ai adunat precum closca puii sai, nu ne lasa pe noi sa ratacim pe caile acestei vieti.
Iisuse,Cel ce ne-ai legat cu legatura dragostei la Cina cea de Taina, nu ne lasa pe noi ca satana sa ne imprastie ca pe boabele de grau.
Iisuse, Cel ce pacea Ta ne-ai lasat-o mostenire, pazeste-ne sa petrecem intru dragostea Ta.
Iisuse, Cel ce ai gatit locasuri multe in rai, gateste-ne si noua loc in Locasul Tau ceresc.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 5:

Un nor izvorator din Dumnezeu a luminat foarte Inaltarea Ta, Datatorule de viata, Doamne, pe care l-au vazut ucenicii, cand, despartindu-Te de dansii, i-ai binecuvantat si, astfel, cu Slava multa, purtat pe aripile Heruvimilor, ai savarsit Inaltarea, care mai inainte era de nepatruns din pricina duhurilor rautatii de sub ceruri si a stapanitorilor puterilor vazduhului. Acum insa, Tu, primit acolo, ca toata faptura vazuta si nevazuta sa-Ti cante cantarea ingereasca: Aliluia!

Icosul 5:

Vazand cetele Ingerilor Inaltarea Ta cu trupul la cer, Imparate al Fapturii, s-au spaimantat, zicand puterilor de sus: ridicati portile vesnice, ca vine Imparatul Slavei; deschideti-va, ceruri, si voi, ceruri ale cerurilor, ca sa primiti pe Domnul puterilor si va inchinati Lui, zicand:

Iisuse, Cel ce esti stralucirea Slavei Tatalui, lumineaza-ne pe noi cu lumina Fetei Tale.
Iisuse, Cel ce esti stralucirea mintilor ceresti, lumineaza-ne pe noi in ziua cea neinserata a imparatiei Tale.
Iisuse, Cel ce ai venit cu mare slava, inalta-ne si pe noi cu mintea la ceruri.
Iisuse, Cel Mare si Laudat in muntele Tau cel Sfant, vesteste adevarul Tau peste tot pamantul.
Iisuse, Cel ce ai marit pana la ceruri mila Ta, arata peste tot pamantul slava Ta.
Iisuse, Cel ce ai sezut pe ceruri cerurilor, in veci sa fie cuvantul Tau in inimile noastre.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 6:

Propovaduitorii Slavei Dumnezeiesti, incepatorii cetelor ingeresti, Tronurile, Heruvimii cei cu ochi multi si Serafimii cei cu cate sase aripi, deschizand impreuna toate inaltimile ceresti, Te-au intampinat pe Tine, Stapane al tuturor, si vazand inaltarea Ta cu trupul, unii pe altii cu mirare au intrebat: Cine este Acesta, care a venit in Edom, Drept si Puternic in lupte? Cine este Acesta, care a venit din Vosor in trup? De ce este rosie imbracamintea Lui? Pentru ca a fost inmuiata in sangele, Celui ce a purtat coroana de spini. Acesta este cu adevarat Imparatul Slavei, Mielul lui Dumnezeu, Care s-a jertfi si a inviat pentru mantuirea lumii. Acum Acesta vine in trup, ca sa stea de-a dreapta lui Dumnezeu. Acestuia acum sa-I cantam: Aliluia!

Icosul 6:

Ai stralucit de slava Dumnezeiasca, Iisuse, cand firea omeneasca s-a imbracat intru aceasta, cu milostivire ai inaltat-o si impreuna cu Tatal ai asezat-o si ai indumnezeit-o. Iar cetele ceresti fara de trupuri, minunandu-se, s-au spaimantat si, cuprinse de frica si de tulburare, au preaslavit iubirea Ta de oameni. Impreuna cu acestea si noi, pamantenii, slavind coborarea si Inaltarea Ta la ceruri, cea pentru noi, ne rugam, zicand:

Iisuse, fiind izvorul vietii, prin Inaltarea Ta la cer ne-ai aratat noua, celor de pe pamant, calea spre viata vesnica in Ierusalimul cel de Sus.
Iisuse, fiind adanc de milostiviri, prin sederea de-a dreapta Tatalui, simturile noastre cele trupesti le-ai indumnezeit.
Iisuse, Cel ce ai luat pe umeri firea noastra cea pierduta, ia asupra Ta si pacatele noastre cele grele.
Iisuse, Cel ce Te-ai ridicat cu Trupul Tau la Tatal, inalta si gandurile noastre ce sunt purtate catre cele de jos.
Iisuse, Cel ce de pe pamant Te-ai ridicat intru cele inalte si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatal, da-ne si noua sa sedem de-a dreapta Ta cu cei ce se mantuiesc.
Iisuse, Cel ce din Sion ai aratat stralucirea slavei Tale, invredniceste-ne sa fim partasi fericirii Tale vesnice.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 7:

Vrand sa inalti si sa proslavesti firea omeneasca cea cazuta prin Adam, ca un nou Adam, urcandu-Te la inaltimile ceresti, ai pregatit Scaunul Tau in veacul veacului, – ai sezut de-a dreapta a lui Dumnezeu si de sanurile Parintesti nu Te-ai despartit. Veniti, dar, sa ne inchinam lui Iisus Cel ce a saracit pentru noi si s-a suit la ceruri, sa-I dam slava Lui si sa-I cantam din adancul sufletului: Aliluia!

Icosul 7:

Curata traire ne-ai descoperit, Doamne, cand Te-ai inaltat cu trupul la cer, ca sa innoiesti lumea cea invechita cu multime de pacate, aratandu-ne in chip vadit, precum glasuieste si Dumnezeiescul Pavel, ca locuirea noastra este in ceruri. Pentru aceasta sa ne instrainam din lumea cea desarta, mintea la ceruri sa o inaltam si sa-ti cantam Tie asa:

Iisuse, Cel ce cu Ingerii petreci in ceruri, cheama-ne si pe noi, sa ne luptam pentru locuinta cereasca.
Iisuse, Cel ce in trup fiind, ai vietuit cu oamenii, invata-ne sa ne departam de patimile lumesti.
Iisuse, Cel ce ai venit sa cauti oaia cea ratacita, numara-ne si pe noi cu turma oilor Tale neratacite.
Iisuse, Cel ce ai venit sa impreunezi firile dezbinate, uneste cele de pe pamant cu cele ceresti.
Iisuse, Cel ce ai sezut pe nor usor, in ceruri, invredniceste-ne, ca lasand cele pamantesti, sa privim pururea la portile ceresti.
Iisuse, Cel ce sezi intru slava, pe Tronul Dumnezeirii, da-ne noua, ca deschizand ochii, sa pricepem din Lege minunile Tale.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 8:

Straina si minunata este invierea Ta, straina si infricosata este si Inatarea Ta, de pe muntele cel sfant, Datatorule de Viata, Hristoase si neinteleasa mintii este sederea Ta cu trupul de-a dreapta Tatalui, despre care David spunea cu duhul: “Zis-a Domnul, Domnului Meu, sezi de-a dreapta Mea, pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale”. Pentru aceasta toate puterile ceresti vazand suirea Ta la ceruri, cu adevarat s-au asezat la picioarele Tale, cantand in limbi ingeresti cantarea: Aliluia!

Icosul 8:

Cu totul fiind intru cele de Sus, Preadulce Iisuse, cand de voie, pentru noi Te-ai inaltat cu slava la ceruri si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatal si de cele de jos nicicum nu Te-ai despartit, pentru ca ai fagaduit sa fii neincetat in Biserica si ai spus celor ce Te iubesc: “Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra”. Aceasta milostiva fagaduinta pomenind-o si pastrand-o totdeauna in inima, iti cantam asa:

Iisuse, Cel ce ai primit, dupa Inaltarea Ta, toata puterea in cer si pe pamant, primeste-ne si pe noi intru vesnica Ta mostenire.
Iisuse, Cel ce ai plinit bucuria ucenicilor Tai prin fagaduinta Sfantului Duh, umple sufletele noastre cu venirea harului Acestuia.
Iisuse, Cel ce Te-ai plecat prin coborarea din ceruri, pleaca si mandria noastra in fata maretiei slavei Tale.
Iisuse, Cel ce ai preamarit toata faptura prin Inaltarea Ta, preamareste intru cele de sus si sufletele noastre, ca sa cante cu Ingerii Sfintenia Ta.
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce prin Cuvantul Tau ai intarit cerurile, intareste in inimile noastre cuvintele Tale ca sa nu Iti gresim Tie.
Iisuse, Fiul Tatalui, Cel ce ai aratat toata puterea Ta cu duhul gurii Tale, Innoieste Duhul cel drept inlauntrul nostru ca sa nu ne pangarim.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 9:

Toata firea omeneasca cea cazuta si stricata cu pacatele ai luat-o pe umerii Tai, Stapane, Doamne, ai zidit-o din nou prin Tine si, mai presus de orice inceput si putere, ai ridicat-o astazi si ai dus-o la Dumnezeu si Tatal si impreuna cu Tine ai asezat-o pe Tronul ceresc, pentru a o sfinti, a o slavi si a o indumnezei. Iar puterile netrupesti, mirandu-se, au zis: Cine este acest narbat Preafrumos, care nu este Om, ci impreuna Dumnezeu si Om, caruia sa-I cantam acum: Aliluia!

Icosul 9:

Dumnezeiestii Tai ucenici Mantuitorule, s-au mirat de slavita Inaltrea Ta si privind la cer, s-au intristat vazandu-Te cum Te inalti si doi ingeri, imbracati in haine albe, au stat langa ei si le-au zis, mangaindu-i: “Barbati galileeni, de ce stati privind la cer? Acest Iisus, care S-a inaltat de la noi la cer, astfel va si veni, precum L-ati vazut mergand la cer”. Aceasta vestire ingereasca despre a doua Ta venire, Doamne, auzind-o ucenicii Tai s-au bucurat foarte si noi, impreuna cu dansii, Iti cantam cu bucurie asa:

Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi intru toata slava Ta, vino, degraba, impreuna cu sfintii Tai Ingeri.
Iisuse, Cel ce vei veni iarasi sa faci dreapta judecata, vino cu slava intru lumina celor sfinte ale Tale.
Iisuse, Cel mare si infricosator intru toate cele dimprejur, miluieste si apara cu blandete toate cele de pe pamant.
Iisuse, Cel preaslavit in Sfatul celor Sfinte ale Tale, Insuti ne proslaveste in Cereasca Ta Imparatie.
Iisuse, Cel ce ai strabatut cerurile cu Trupul, binevoieste sa treci si sufletele noastre prin vamile vazduhului, ca sa privim la Fasa Ta.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat pe norii cerului, invredniceste-ne sa Te vedem, cu veselie si cu indrazneala, in ziua cea de pe urma intru slava Ta.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 10:

Vrand sa mantuiesti pe ucenicii Tai care erau impreuna cu Tine, Hristoase, Mantuitorule, Te-ai ridicat la ceruri ca sa le pregatesti loc, pentru ca In casa Tatalui Tau multe locasuri sunt, precum Insuti ai spus, mergand la patima zicand: “Si daca ma voi duce si va voi gati loc, iarasi voi veni si va voi lua la Mine, ca sa fiti si voi unde sunt Eu”. Pentru aceasta invredniceste-ne Doamne, ca dupa moartea noastra sa dobandim biserica nefacuta de mana omeneasca si vesnica in ceruri, nu din din lemn sau din fan sau din trestie, care nu sta in fata focului, ci din aur sau argint sau pietre pretioase, zidita pe temeiul Tau, unde Te vom slavi si Iti vom canta: Aliluia!

Icosul 10:

Imparate Preavesnic, Iisuse Hristoase, Cel ce Te-ai inaltat la ceruri cu Preacuratul Tau Trup si pe noi, pe toti, ne-ai chemat in Patria noastra cereasca izbaveste-ne pe noi de vicleniile lumesti si de patimile trupesti si ne daruieste inca in zilele vietuirii noastre in trup sa ne impartasim cu cuget curat de viata cereasca si totdeauna sa primim in Taina Dumnezeiestii Euharistii hrana cea cereasca si din inima curata si cu duh drept sa-Ti cantam asa:

Iisuse, Marele Arhiereu al bunatatilor ce vor sa fie, prin Inaltarea Ta ai strabatut cerurile cu trupul si nu ai intrat in biserica facuta de maini omenesti, ci chiar in cer, ca sa ne asezi pe noi in Fata lui Dumnezeu.
Iisuse, Facatorul a toate, cort nefacut de mana omeneasca ai inaltat si ai intrat in Sfanta Sfintelor la Tatal, cu sangele Tau, ca sa ne gatesti noua mantuire vesnica.
Iisuse, Mielul Cel Nevinovat si Dumnezeiesc, Tu singur Te-ai jertfit pentru pacatele lumii ca sa ridici pacatele, celor multi, ridica la Tronul Dumnezeiesc si jertfa pentru pacatele noastre.
Iisuse, slujitorul Noului Legamant, Cel ce singur Te-ai inaltat la Tatal ca sa deschizi drum spre Cortul ceresc, primeste si suspinurile pentru necuratia noastra.
Iisuse, Preaiubitul nostru Mire, Cel ce ai gatit Camara Luminoasa in ceruri, gateste-ne acolo loc, celor ce Tie Unuia iti slujim.
Iisuse, Bunule Pastor, Cel ce ai gatit turmei Tale pajiste cereasca in rai daruieste-ne cununi si noua, celor ce iti slujim Tie.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 11:

Cantare de umilinta aduce Dumnezeiestii Tale inaltari, Cuvantule, Maica Preacurata, Ceea ce Te-a nascut pe Tine. Caci Aceasta in timpul patimilor Tale, mai mult decat toti, ca o Maica, a suferit pentru Tine; pentru aceasta, prin proslavirea Trupului Tau, trebuia ca Dansa sa se indulceasca de multa bucurie, si cu aceasta mare bucurie a coborat cu Apostolii de pe muntele Eleonului si intorcandu-se toti la Ierusalim, au intrat in foisor si intr-un mget staruiau in rugaciune impreuna cu femeile, asteptand pogorarea Sfantului Duh, laudand si binecuvantand pe Dumnezeu cu cantarea: Aliluia!

Icosul 11:

Lumina vesnica si nestricata a stralucit la toata lumea de pe muntele Maslinilor, unde au stat preacuratele Tale picioare, Hristoase Mantuitorule, deoarece Te-ai inaltat cu slava la ceruri cu Trupul, ai deschis portile ceresti, inchise prin caderea lui Adam, si Insuti fiind Calea, Adevarul si Viata, ai deschis cale oricarui trup catre locasul Tatalui Tau Ceresc, asa cum ai spus ucenicilor Tai, zicand: “De acum veti vedea cerurile deschise si ingerii lui Dumnezeu urcandu-se si coborandu-se peste Fiul Omului”. Pentru aceasta, cunoscand calea Ta, ca nimeni nu ajunge la Tatal decat numai prin Tine, iti cantam acestea:

Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat la Tatal pe nori de lumina, lumineaza sfesnicul cel stins al sufletelor noastre.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat la cele de sus intru luminile sfintilor Tai, aprinde in inimile noastre focul Tau cel de viata facator.
Iisuse, Cel ce ai stralucit, prin Inaltarea Ta intru cele de sus, mai mult decat soarele, incalzeste cu caldura Duhului Tau raceala sufletelor noastre.
lisuse, Cel ce cu Lumina din Lumina Dumnezeirii Tale ai stralucit luminii, lumineaza-ne cu lumina cuvintelor Tale pe noi cei ce dormim in noaptea pacatelor.
Iisuse, Soarele Dreptatii, Cel ce ai rasarit din Fecioara, daruieste-ne si noua in tot locul vestirea Ta
Iisuse, Lumina cea Neinserata, care vei veni precum fulgerul de la rasarit, nu ne arde pe noi atunci cu focul maniei Tale.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 12:

Har peste har ne-ai daruit noua, Preadulce Iisuse, spre desavarsirea sfintilor si spre zidirea Sfintei Tale Biserici, deoarece Te-ai inaltat. la ceruri cu Preacuratul Tau Trup si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatal. Tu acum Te-ai ridicat mai presus decat cerurile, ca sa plinesti toate spre desavarsirea sfintilor si zidirea Bisericii Tale, pentru aceasta ai pradat iadul si Te-ai daruit oamenilor ca sa-i dobandesti pe toti intru unirea credintei si cunoasterea Ta, a Fiului lui Dumnezeu, ca barbat desavarsit si astfel primind mantuirea sa-ti cantam cu multumire sa-Ti cantam cu multumire: Aliluia!

Icosul 12:

Cantand Inaltarea cea de voie la ceruri, ne inchinam sederii Tale Stapane, de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatalui, slavim imparatia Ta in cer si pe pamant si credem cu Apostolii Tai caci cu chipul cu care Te-ai ridicat la cer, cu acelasi vei veni iarasi pe nori cu slava si cu putere multa. Atunci nu ne rusina pe noi cei ce credem intru Tine si iti cantam:

Iisuse, Cel ce impreuna cu Tatal sezi pe Tronul Dumnezeirii, invredniceste-ne si pe noi, cu ajutorul Tau sa biruim lumea si sa stam impreuna cu Tine in imparatia Ta.
Iisuse, Cel ce impreuna cu Duhul Sfant Mangaietorul esti inchinat, nu ne lipsi pe noi de Pogorarea Acestuia, intru slujirea Ta, dupa Inaltarea Ta.
hsuse, Cel ce in ceruri esti impreuna cu Heruvimii si Serafimii si cu cetele Sfintilor, da-ne si noua celor ce ne rugam Tie, sa Te simtim pe Tine.
Iisuse, Cel ce ne-ai daruit noua Sfintele Tale Biserici, ajuta-ne ca, prin sederea in Biserica, sa credem ca ne af1am in ceruri.
Iisuse, Cel ce pe Preacurata Ta Maica, dupa inaltarea Ta, impreuna cu Apostolii, ai lasat-o sa fie rugatoare pentru intreaga lume, nu ne lasa pe noi fara mijlocirea Ei si a Sfintilor Tai.
Iisuse, Cel ce dupa Inaltarea Ta, ne-ai lasat pe pamant Biserica, Mireasa Ta, pana la sfarsitul veacului, nu ne lipsi pe noi, fiii Tai, de binecuvantatele Tale daruri.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri

Condacul 13:

O Preadulce si Atotbunule Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer si prin sederea de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatalui ai miluit si indumnezeit firea noastra cea cazuta, cauta din inaltimile ceresti la neputinciosii Tai robi cei plecati spre pamant si ne daruieste noua putere sa biruim toate ispitele ce vin de la trup, de la lume si de la diavolul, ca sa cugetam la cele de sus, si nu la cele pamantesti. Si ne pazeste de toti vrajmasii vazuti si nevazuti, care se ridica impotriva noastra. Iar la sfarsitul vietii pamantesti, inalta sufletele noastre in locasurile ceresti, unde, impreuna cu toti Sfintii, sa cantam: Aliluia! (de trei ori).

Apoi se zic iarăşi Icosul 1 si Condacul 1

RUGACIUNE

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorandu-Te din inaltimile cerestI pentru a noastra mantuire si hranindu-ne cu bucurie duhovniceasca in sfintele si prealuminoasele zile ale invierii Tale si, iarasi, dupa savarsirea slujirii Tale pamantesti, Te-ai inaltat cu slava de la noi la ceruri si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatalui! In aceasta senina si atotluminoasa zi a Dumnezeiestii Tale Inaltari la ceruri, pamantul praznuieste si salta, cerul se bucura astazi de Inaltarea Ziditorului fapturii, oamenii slavoslovesc neincetat vazand firea noastra cea ratacita si cazuta, pe umerii Tai, acum, Mantuitorule, luata si inaltata la ceruri. Ingerii se veselesc zicand: Cine este acesta, care a venit cu slava puternic in lupte si tare in razboaie? Acesta este cu adevarat Imparatul Slavei? Invredniceste-ne si pe noi, neputinciosii, care gandim inca la cele pamantesti si savarsim neincetat cele placute trupului, sa cugetam la infricosatoarea Ta inaltare la cer, grijile cele trupesti si cele lumesti sa le lepadam si impreuna cu Apostolii Tai sa privim acum la cer si, cu toata inima si cu tot cugetul nostru, sa ne amintim ca acolo sus, in ceruri, este salasul nostru, iar aici pe pamant suntem doar straini si calatori, plecati din casa Parinteasca in tara indepartata a pacatului. Pentru aceasta Te rugam cu osardie Doamne, ca prin preaslavita inaltarea Ta, sa insufletesti constiinta noastra, sa ne scoti din robia acestui trup si a acestei lumi pacatoase si sa ne invrednicesti sa cugetam la cele inalte, nu la cele pamantesti; ca nu se cuvine sa ne fie noua pe plac, ci Tie, Domnului si Dumnezeului nostru, sa-Ti slujim si sa lucram, pana cand dezlegandu-ne de legaturile trupului si trecand vamile vazduhului, sa dobandim cerestile Tale locasuri, unde stand de-a dreapta Slavei Tale, impreuna cu Arhanghelii si Ingerii si cu toti Sfintii, vom proslavi Preasfant Numele Tau, impreuna cu Parintele Tau Cel fara de inceput si cu Preasfantul si Bunul si de Viata Facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails