vineri, 5 noiembrie 2010

Paraclis către Sfânta Maria, bunica Maicii Domnului


care se numeste si Mariam sau în ebraiceste, Miriam.


Dupa binecuvântarea preotului se spune Psalmul 142,
apoi se cânta Dumnezeu este Domnul (glas 4)

Tropar (glas 4), Podobie:
Cel ce Te-ai inaltat pe Cruce de bunavoie, poporului Tau celui nou, numit cu numele Tau, indurarile Tale daruieste-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleste cu puterea pe binecredinciosii crestini, daruindu-le lor biruinta asupra potrivnicului, având ajutorul Tau arma de pace, nebiruita biruinta.

Pe a Nascatoarei de Dumnezeu Bunica, de la care Nascatoarea si-a primit întru tot cinstitul nume, toti credinciosii cu râvna sa o laudam, pe Maria, sotia cucernicului preot Matan si maica a trei preacinstite fiice ca pe o calda scapare a celor bine-credinciosi, mângâiere si acoperamânt si întarire.

Slava...acelasi tropar (sau al hramului)

Si acum...(al Nascatoarei de Dumnezeu)

Niciodata nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, a spune puterile tale, noi nevrednicii, ca de n-ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbavit pe noi din atâtea nevoi? Cine ne-ar fi pazit pâna acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapâna, caci tu pururea mântuiesti pe robii tai din toate nevoile.

Psalmul 50

Canonul, glas 8

Cad înaintea Mariei, Bunica Nascatoarei de Dumnezeu.

Cântarea I
Irmos: Apa trecându-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapând israeliteanul striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cântam.
Laudând cu evlavie pe Maria, cinstita bunica a Nascatoarei de Dumnezeu celei singure curate, primim ocrotirea, ajutorul si vegherea ei.
Marie, a Nascatoarei de Dumnezeu bunica, pe toti cei ce se închina cinstitei icoane din Ierusalim arata-i locuitori ai împaratiei cerurilor.
Sterge picaturile lacrimilor noastre, Marie, cu stergarul rugaciunilor tale, ceea ce esti bunica cinstita Nascatoarei de Dumnezeu, precum si Elisabetei, maica Înaintemergatorului.

Al Nascatoarei:
Nascatoare de Dumnezeu, pe noi, cei ce ne aflam în umbra si în negura necazurilor, învredniceste-ne a vedea chipul cel cinstit al Fiului Tau, în locasurile cele cu totul luminate ale cerului.

III
Irmos: Doamne, cel ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma întareste întru dragostea Ta; ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor întarire, Unule, Iubitorule de oameni.
A Anei Maica sfânta, ceea ce a nascut pe Prunca Nascatoare de Dumnezeu, si a cinstitei Sovi, Bunica Înaintemergatorului si Botezatorului lui Hristos, Marie, cinstita, curata si întru tot buna, sfinteste pe cei ce se închina tie.
Ca pe o comoara dumnezeiasca si odor nejefuit, mânastirea Seidanaia re cinstitul tau chip, vestita Marie, Bunica a Nascatoarei de Dumnezeu, pe care sarutându-l ne umplem de bucurie.
Nu înceta miluind pe cei ce se sârguiesc la tine cu credinta si saruta icoana ta cea izvorâtoare de har, Marie cu chip dumnezeiesc, bunica a Nascatoarei de Dumnezeu, a celei ce a nascut pe Domnul, Cel cu totul Milostiv.

Al Nascatoarei:
Fii mie aratatoare a caii catre cerestile suisuri si catre locasurile vesnicei bucurii, Preacurata Maica lui Dumnezeu, pentru rugaciunile bunicii tale Maria, o, Stapâna, mântuirea lumii.

Stihiri:
Marie, cinstita bunica a Curatei Maici a lui Dumnezeu, sfinteste si binecuvinteaza pe cei ce alearga la tine si se închina cu credinta chipului tau.
Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.

Urmeaza ectenia, apoi:
Sedealna, glas 2, podobie:
Ocrotire calda si zid nebiruit, izvor de mila si lumii scapare, cu dinadinsul strigam catre tine, Nascatoare de Dumnezeu, Stapâna: Vino degraba si ne izbaveste pe noi de nevoi, ceea ce esti singura, grabnic folositoare.
De Dumnezeu slavita Marie, bunica a Curatei Fecioare, ceea ce ai fost sotie preotului Matan, cu bucurie te cinstim, strigând: Împreuna cu Ana si cu Elisabeta roaga pe nepotul tau, Hristos, pentru toti cei ce te cinstesc.

IV
Irmos: Auzit-am Doamne, taina rânduielii Tale, am înteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.
Ceea ce ai stranepoti pe Domnul Dumnezeu-Omul si pe Înaintemergatorul, împreuna cu mamele lor roaga-te, Bunica Marie pentru cei ce te lauda.
De cuget ceresc umple, Marie, pe cei ce te lauda ca pe o bunica a Nascatoarei de Dumnezeu, ceea ce ai facut ceresc neamul pamântenilor.
Calauzeste pe cei ce scapa la tine, Marie, pe cailedeplinatatii întru Hristos - Cinstitul tau Stranepot, Cel ce singur poate a mântui pe cei muritori.

Al Nascatoarei:
Nu încetam, Stapâna, a mari multimea minunilor tale si ocrotirea ta cea pregatita (noua), prin care acoperi poporul purtator al numelui lui Hristos.

V
Irmos: Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel înalt; pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni.
Cu stralucite laude si cântari te încununam, bunica a Curatei Fecioare, de Dumnezeu luminata Marie, pazitoarea celor ce te cinstesc.
Primeste cererile noastre, dumnezeiasca Marie, ale celor ce te cinstim ca pe o radacina de neam bun a Înaintemergatorului si a lui Hristos Cel cu totul îndurat.
Izbaveste de primejdii, de dureri si de necazuri pe cei ce scapa la tine, buna Marie, maica a Anei, Bunica Domnului.

Al Nascatoarei:
Cei ce suntem închinatori în Tara Sfânta, sarutând cu evlavie icoana ta, Marie, bunica a Nascatoarei de Dumnezeu, ne umplem de har.

VI
Irmos: Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune toate scarbele mele; ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea de iad s-a apropiat, si ca Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma.
Mijlocitoare fierbinte te avem catre Hristos, Stranepotul tau, Marie, bunica cinstita a Elisabetei si a Nascatoarei de Dumnezeu, noi, cei ce sarutam acum cu credinta icoana ta din preacinstita mânastire Seidanaia.
Sotie a lui Matan, bunica a Maicilor lui Hristos si a Înaintemergatorului Sau, Marie, ceea ce esti cu totul milostiva, nu înceta a-L face milostiv pe Iisus Stranepotul tau Dumnezeu-Omul, catre noi, cei ce te cinstim cu staruinta.
Fiind noi învaluiti de necazurile vietii, de strâmtorari si de chinuri, alergam cu credinta, Marie, la ocrotirea si la sprijinul tau cel gata, strabunica întru tot laudata a Cuvântului lui Dumnezeu, a Celui ce a daruit lumii înviere.

Al Nascatoarei:
Fecioara, Maica a lui Dumnezeu, celor razboiti cumplit daruieste-le intelegere si pace, ceea ce ai nascut mai presus de fire pe Începatorul pacii, Cuvântul Celui Preaînalt si ai îndepartat de la noi, cu stralucirile tale, negura dezbinarii.

Stihiri:
Marie, cinstita bunica a Curatei Maici a lui Dumnezeu, sfinteste si binecuvinteaza pe cei ce alearga la tine si se inchina cu credinta chipiului tau.
Preacurata, care negrait ai nascut prin cuvânt pe Cuvântul în zilele cele mai de apoi, roaga-L ca una ce ai îndraznire de maica.

Urmeaza ectenia, apoi:
Condac glas 2, podobie: Cu sangiuirile tale...
Noi, cei cumplit primejduiti, cerând fierbintile rugaciuni ale strabunicii lui Dumnezeu, Maria, strigam: învredniceste-ne pe noi sa înflorim virtutile cele ce sunt flori bineînmiresmate.

Prochimen, glas 4:
Bucurati-va, dreptilor, întru Domnul, celor drepti se cuvine lauda.
Stih:
Friciti sunt toti cei ce se tem de Domnul.

Evanghelia de la Luca (VIII, 16-21)

Slava...glas 2:
Pentru rugaciunile strabunicii tale, celei dumnezeiesti, Milostive, curateste multimea greselilor mele.
Si acum...
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ne Dumnezeule dupa mare mila Ta si dupa multimea îndurarilor Tale curateste faradelegile noastre.

Stihira, glas 6, podobie: Toata nadejdea punându-si...
Floare luminata a credintei, Marie întru tot laudata si dumnezeiasca, strabunica a lui Dumnezeu, împreuna cu cele trei fiice ale tale si cu nepoatele tale - de Dumnezeu cugetatoarea Elisabeta, maica a cinstitului Înaintemergator, si cu Maica lui Dumnezeu cea curata - acopera si pazeste si ajuta si sfinteste si umple totdeauna de daruri pe cei ce primesc ale tale rugaciuni cinstite si fara sovaire alearga la ocrotirea ta in viforul vietii.
a a
Preotul: Mântuieste, Dumnezeule, poporul tau...

VII
Irmos: Tinerii cei ce au mers din Iudeea in Babilon oarecând, cu credinta Treimii, vapaia cuptorului au calcat-o, cântând: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvântat.
Cu stropirea rugaciunilor tale sfinteste pe toti cei ce alearga la harul tau, Marie, maica a Sfintei Ana, si pe cei ce îti cânta luminat, ca uneia ce esti bucurie celor bine-credinciosi si ajutor si acoperamant.
Floare a dumnezeiestii credinte, de mir izvorâtoare, Marie, ceea ce ai îndulcit cetele bine-credinciosilor cu mireasma cea de negrait a vlastarelor pântecelui tau, umplene pe noi de buna mireasma a dumnezeiestilor tale rugaciuni.
Curatire cere Marie, pentru toti cei ce ti se închina sfintei tale icoane din Ierusalim, care îsi închide ochii, ca sa nu vada cumplitele noastre faradelegi.

Al Nascatoarei:
Cu apele curate ale rugaciunilor tale catre Unul-Nascut Fiul ta, de Dumnezeu Nascatoare, întru tot binecuvântata, curateste de întinaciunea gresealelor si de patimile cle purtatoare de durere pe cei ce luminat te lauda in veci.

VIII
Irmos: Pe Împaratul ceresc, pe care Îl lauda ostile îngeresti, laudati-L si-L preaînaltati întru toti vecii.
Dezleaga negura gresealelor noastre, Marie, cu fulgerele întru tot luminatelor tale rugaciuni catre Datatorul de Lumina, Fiul nepoatei tale.
Maica a Soviei, care a nascut pe Elisabeta, dumnezeiasca maica a Înaintemergatorului, limpede arata mie caile pocaintei.
Din tot felul de primejdii izbaveste-i pe cei ce te lauda si saruta dumnezeiasca ta icoana, strabunica a Celui Preaînalt, Marie.

Al Nascatoarei:
Nascatoare de Dumnezeu, ale noastre rugaciuni de cerere degraba le du Fiului tau, Celui ce mantuieste din moarte neamul nostru.

IX
Irmos: Cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele cele fara de trup.
Ocroteste, Marie, pe toti cei ce poarta numele lui Hristos si calauzeste pe calea mântuirii pe cei ce cu credinta alearga la folosinta ta.
Deschide ochii celor ce ti se roaga, Marie, ca sa vada pururea cele ce sunt de folos sufletesc celor ce se închina chipului tau izvorâtor de har.
Ca pe o mostenitoare a cerurilor laudându-te toti, Marie, te rugam cu caldura: arata-i locuitori ai raiului pe cei ce alearga la tine.

Al Nascatoarei:
De darurile Fiului tau, Dumnezeu-Omul, umple inimile noastre, Fecioara, ale celor ce te laudam in psalmi si în cântari, Maica Nascatoare de Dumnezeu.

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvântul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Apoi aceste megalinarii:
Bunica întru tot cucernica a Nascatoarei de Dumnezeu, sotie sfânta a cinstitului preot Matan, maica a Anei, a Mariei si a Soviei, acopera, Marie, pe toti cei ce te maresc.
Închinându-ne toti cu evlavie chipului tau celui din slavita mânastire Seidanaia, cerem dumnezeiescul tau acoperamânt, Marie, vestita stramoasa a Nascatoarei de Dumnezeu.
Bucura-te, ceea ce mijlocesti cu staruinta la Hristos, Stranepotul tau cel Dumnezeiesc si Rascumparatorul tuturor muritorilor, Marie, de trei ori fericita, ca sa ne daruiasca noua ajutor, putere si întarire.
Deschide ochii sufletului casnicilor tai, ca sa vada cu adevarat cele spre mantuire, de Dumnezeu luminata Marie, Bunica Nascatoarei de Dumnezeu, ceea ce deschizi ochii in icoana ta.
Viata pasnica daruieste celor ce vin catre tine si te lauda fara sovaire, cucernica Marie, strabuna Celui Preaînalt, a Celui singur Începator al pacii si Atottiitor.
Curateste întinaciunea patimilor noastre, Marie, cu apele rugaciunilor tale si cu isopul mijlocirilor tale catre Stranepotul tau, Dumnezeu-Omul, Cel ce ridica pacatele lumii.

Toate ostile îngeresti, Înaintemergatorule al Domnului, cei doisprezece Apostoli si toti Sfintii, cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciune ca sa ne mantuim noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi. (de 3 ori)
Slava...Si acum...
Preasfânta Treime, miluieste-ne pe noi, Doamne curateste pacatele noastre. Stapâne iarta faradelegile noastre, Sfinte cerceteaza si vindeca neputintele noastre pentru Numele Tau.
Doamne miluieste...(de 3 ori) Slava... Si acum...
Tatal nostru...

Apoi troparul, glas 5, podobie: Pe Cuvantul Cel împreuna...

A Nascatoarei de Dumnezeu bunica, Marie întru tot cinstita, maica a Anei, a Soviei si a Mariei, roaga fierbinte pe Stranepotul tau, Hristos, sa trimita celor ce te lauda pe tine multimea îndurarilor si râul milei, ca o mijlocitoare dumnezeiasca a lumii, ca bine sa calatorim pe calea cea dreapta si mantuitoare.

Ectenie si otpust, dupa care, în vreme ce ne închinam icoanei Sfintei cântam Stihira, glas 2, podobie:
Când de pe lemn...:

Maica a Anei, adica a bunicii lui Hristos, de Dumnezeu purtatoare Marie, noi, multimile credinciosilor, sarutand cu dor sfântul tau chip, staruitor te rugam: ceea ce ai dumnezeiesti stranepoti pe Înaintemergatorul si pe Dumnezeu-Omul, pazeste si binecuvinteaza si izbaveste de toata mestesugirea celui înselator pe cei care din cuget curat te lauda pe tine.

Stapâna, primeste rugaciunile robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamantul tau.
Sursa: Pe urmele Bunicii Maicii Domnului -
Maica Ecaterina Fermo, edit. Agaton pag 55 - 69

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails