sâmbătă, 12 decembrie 2009

Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei...


...Sfântul călător (în fiecare an, la praznicul Sfântului, papucii îi sunt schimbaţi, se consideră că se tocesc din cauza drumului parcurs în lume pentru propovăduirea cuvântului Mântuitorului iar clericii mărturisesc că uneori trupul Sfântului nu este prezent în raclă, iar când revine este cald şi prăfuit).
...Taumaturgul = Făcătorul de minuni, căci mulţi s-au fericit de binefacerile Sfântului, aşa cum vom vedea în rândurile ce vor urma.

Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270 în localitatea Askia din insula Cipru, într-o familie de oameni simpli, iar principala ocupaţie a copilăriei Sale a fost paşterea oilor. Sfântul Spiridon a cunoscut Taina Nunţii, dar la scurtă vreme soţia sa a murit.Cei doi soţi au avut şi o fiică, trecută şi ea la cele veşnice destul de timpuriu. După moartea soţiei Sfântul a îmbrăcat haina monahală, ulterior, devinind şi păstor de suflete, ca episcop al Trimitundei. Participă la Sinodul Întâi Ecumenic de la Niceea, unde l-a cunoscut pe Sfântul Ierarh Nicolae. La acest Sinod, Sfântul Spiridon explică unitatea şi diversitatea Sfintei Treimi, ţinând în mână o cărămidă şi explicând că este formată din trei elemente esenţiale, apă, foc şi pământ. În timp ce vorbea în partea de sus a cărămizii se aprinse foc iar în partea de jos începu să curga apă. Datorită acestei minuni, Sfântul este considerat şi apărătorul olarilor.

Din minunile Sfântului Spiridon

  • În vreme de secetă a adus pe pământ ploaie, şi iarăşi, prin rugăciunea lui, a oprit ploaia cea peste măsură.
  • A pus capăt foametei puse la cale de vânzătorii de grâu, dărâmându-le hambarele în care ţineau grâul.
  • A prefăcut şarpele în aur şi, după ce a scăpat pe sărac de nevoie, a prefăcut iarăşi aurul în şarpe.
  • A dat la iveală gândurile păcătoase ale unei desfrânate, care îndrăznise să se apropie de el şi a făcut-o să-şi mărturisească păcatul.
  • A astupat, prin puterea Sfântului Duh, gura celor ce se semeţeau cu ştiinţa lor, la Sinodul de la Niceea.
  • O femeie i-a cerut o sumă de bani ce o încredinţase spre păstrare fiicei lui; sfântul a întrebat pe fiica lui, moartă mai demult, unde a pus banii; şi aflând de la ea unde erau ascunşi, i-a dat stapânei lor.
  • A vindecat pe împăratul Constanţie de boala de care suferea.
  • A dat din nou viaţă copilului unei femei.
  • A mustrat pe cel ce voia să-i ia din pricina lăcomiei o capră fără să o plătească şi a făcut să fugă capra în ocol de la cel ce o trăgea cu sila; iar după ce a numărat şi preţul ei, capra a stat cu cele cumpărate.
  • A vindecat muţenia unui diacon, căruia îi poruncise să spună o mică rugăciune pe vremea unei arşiţe, iar el, pentru mărire deşartă, lungise rugăciunea şi din pricina asta amuţise îndată.
Sfântul Spiridon a trecut la cele veşnice la vârsta de 78 de ani, în anul 348 d. Hr., fiind îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Când saracinii au cucerit cetatea, ciprioţii au deschis mormântul sfântului şi aşa s-a descoperit trupul neputrezit şi frumos mirositor. Sfintele moaşte au fost mutate în Serbia odată cu căderea Constantinopolului, după care un părinte din insula Corfu le-a adus pe această insulă, unde se află şi astăzi.


O, preabunule şi întru tot lăudate Părinte Spiridoane, primind acest dar de acum, fii mijlocitor către înduratul Dumnezeu, ca pentru ale tale sfinte rugăciuni şi a Sa iubire de oameni, să ne dăruiască sănătate şi iertare de păcate, ca şi noi cu tine împreună să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Condacul 13 - Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon)


2 comentarii:

Loredana spunea...

cat de mari sunt minunile sfintilor!

Andreea Tatiana spunea...

Aşa este Loredana..Doamne ajuta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails